اجزا و قطعات گیربکس اتوماتیک
  • 9654
  • 1

اجزا و قطعات گیربکس اتوماتیک

قطعات گیربکس در هماهنگی که با یکدیگر دارند می توانند به خوبی ماشین را به حرکت در اورند. اما در صورت آسیب هر کدام از این قطعات کار دیگر قطعات نیز لنگ خواهد شد و ماشین توانایی حرکتی خود را از دست خواهد داد.

قطعات گیربکس را از جهت کارایی در دو بخش تقسم می شوند:

بخش اول قطعاتی هستند که به عنوان عملگر ها شناخته می شوند که به آنها قطعات مکانیکی گفته می شود.

بخش دوم قطعاتی هستند که به عنوان کنترل گرها شناخته می شوند که به آنها قطعات هیدرولیکی گفته می شود.

قطعات مکانیکی به شرح زیر هستند:

درپوش ها

واسطه ها

پیچ و رگلاژ باند

خورشیدی

مهم ترین قسمت یک گیربکس دنده های خورشیدی است و هر گیربکسی دارای یک یا چند دنده خورشیدی است.

به وسیله ی مجموعه ی خورشیدی تمام اعضا بر روی یک محور قرار میگیرند ، جلوگیری از شکسته شدن دنده ها می شود. از سروصدای دنده ها نیز جلو گیری می شود. شتاور منتقل شده از طریق دنده ها بسیار زیاد است.

رینگ

رینگ حلقه ای است که بر روی پیستون قرار داده می شود. رینگ ها برای کاهش تماس میان پیستون و جداره ی سیلندر استفاده می شوند. همچنین باعث حفظ و نگهداری تراکم  در قسمت بالای پیستون می شوند. روغنی را که در فاصله ی بین دیوار سیلندر و پیستون وجود دارد، کنترل می کند.

پوسته

بدنه ی اصلی گیربکس همان پوسته است که بقیه ی اجزا بر روی آن سوار هستند .

هرزگرد

هرزگرد نقش تنظیم تسمه هایی را دارد که به میلنگ متصل هستند، در واقع هرزگرد سبب می شود تا قطعات گیربکس دارای حرکتی یکنواخت و هم زمان باشند.

شفت ها

شفت های محورهایی هستند که حرکت دنده را تنظیم می کنند و چرخ دنده ها بر روی آن قرار دارند. شفت ها در گیربکس ۳ دسته می شوند:

دسته ی اول : شفت های ورودی

دسته ی دوم : شفت اصلی و یا شفت ۲

دسته ی سوم : شفت دنده عقب

شفت ورودی قدرت را پس از ورود به گیربکس به محور اصلی انتقال می دهد.

 

گاورنر

نوعی سوپاپ هوشمند است که میزان سرعت در اتومبیل را کنترل می کند.گاورنر به شفت خروجی وصل است به هنگام حرکت سریع خودرو ، گاورنر سرعتش افزایش پیدا می کند. یک سوپاپ در داخل گاور نر وجود دارد که هنگام سرعت زیاد گاورنر ، سوپاپ زیاد باز می شود و اجازه می دهد که روغن بیشتری خروج پیدا کند.

اهرم دنده پارک

این اهرم بر روی شفت قرار دارد، که می تواند از حرکت خودرو جلوگیری کند.

سلکتور تعویض دنده

وظیفه ی سلکتور تعییر حالت دنده و روشن نمودن چراغ دنده عقب است. سلکتور از قسمت های خیلی مهم گیربکس است که باید به شدت مواظب بود که آب بر روی آن نریزد.

آکومولاتور

کم کندده ی فشار هستند و با استفاده از آکومولاتور در سیستم گیربکس اتوماتیک افزایش ناگهانی فشار کنترل می شود.

 

قطعات هیدرولیکی به شرح زیر هستند:

گالر روغن

لوله انتقال روغن

آکومولاتور

وسیله ای است که انرزی را در یک سامانه هیدرولیکی ذخیره می کند البته این ذخیره به صورت فشار است. میزان شدت جریان خروجی یک پمپ را بررسی و از آن حمایت می کند حتی زمانیکه این جریان قطع می شود تا مدتی از پشتیبانی را انجام می دهد.

باند ترمزی

ترمز باند یک ترمز اولیه یا ثانویه است که از یک باند مواد اصطکاک تشکیل شده است که به طور متمرکز در اطراف یک قطعه تجهیزات استوانه ای محکم می شود تا از چرخش آن جلوگیری کند .برنامه قبلی قفل حلقه های دنده در چرخ دنده های اپیکلیک بود. در انتقال خودکار مدرن ، این کار به طور کامل توسط کلاچ های چند صفحه یا ترمزهای چند صفحه انجام شده است.

پمپ اولیه

وظیفه ی تولید فشار دارد. جایگاه پمپ در قسمت جلوی گیربکس و پشت کانورتر است و به میلنگ موتور بسته است که در نتیجه با شروع کار موتور پمپ نیز شروع به کار خواهد کرد و فشار روغن را برای گیربکس ایجاد می کند. در واقع پمپ تغذیه مدار هیدرولیک را تامین می کند.

تورک کنورتور

در اتومبیل هایی که گیربکس اتوماتیک وجود دارد کلاج وجود ندارد. تورک کنورتور در واقع همان کار کلاج را انجام می دهد. کار آن قطع جران نیرو از موتور به گیربکس است. تورک کنورتور به موتور اجازه می دهد که بدون وابستگی به گیربکس خود به تنهایی بچرخد.

رگولاتور فشار

جهت تنظیم و کاهش فشار سوخت استفاده می شوند.میزان سوخت برای انژکتور ها را بررسی می کند، و سوخت اضافی را به پمپ سوخت از طریق یک خط باز می گرداند.

کلاچ یکطرفه (اسپراک)

وسیله ای است که به صورت هرز می چرخد و در جهاتی موجب قفل دنده و شتاب و در جهتی دیگر موجب آزاد شدن دنده و شتاب می شود. کاربرد کلاچ یکطرفه در دنده یک بیشتر از سایر دنده هاست. اسپراک موجب نرمی در عوض کردن دنده ها می شود.

کلاچ هیدرولیکی

یک کاسه کلاج وجود دارد که چندین صفحه کلاچ در درون ان وجود دارند. نصف این صفحه ها از آهن می باشند و نصفی دیگر از فیبر ساخته شده اند، صفحه های آهنی دنده های خارجی دارند و صفحه های فیبری دنده های داخلی دارند، دنده های خارجی با کاسه درگیرند و دنده های داخلی با شفت ها درگیر می شوند. در داخل صفحه کلاج پیستونی قرار دارد که روغن آن با فشار صفحه شروع به حرکت می کند. حال اگر این فشار از طریق روغن وارد شود پیستون صفحه ها را به هم می چسباند و باعث هماهنگ شدن صفحه ها، شفت و کاسه می شود.

سوپاپ تعویض ماسوره ای – مغناطیسی

سوپاپ ها ابتدا هوا و سوخت را وارد سیلندر می کنند و پس از احتراق میزان دود غیر اضافی را از سیلندر خارج می کند.

سوپاپ فشار شکن

در سیستم های مختلف مقدار فشار مورد نیاز متفاوت است، به همین دلیل از دو قطعه برای ایجاد فشار مورد نیاز استفاده می شود. پمپ که به یک میزان در هر دستگاهی فشار تولید می کند و سوپاپ فشارشکن با توجه به دستگاه و مقدار فشار مورد نیاز دستگاه، مقدار فشار خروجی را کنترل می کند وآن مقداری را که نیاز است در نهایت به صورت خروجی تحویل می دهد.

 

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

1 COMMENT

  • شایان
    اکتبر 15, 2020, 4:05 ب.ظ REPLY

    مرسی
    مطلب عالی بود مثل همیشه

تمامی حقوق این سایت متعلق به گیربکس دهقان میباشد.